1 l supe 100 g brokolija jaje 30 g prezli kašika brašna na vrh noža muskatnog oraščića kašičica vegete
Priprema:
Brokoli operite i razdvojte na manje cvetove. Isecite sitno, pa stavite da se kuva u kipućoj slanoj vodi. Kad provri, kuvajte još 5 minuta. Dobro procedite (da vam se kasnije knedle ne raspadnu), ali sačuvajte vodu u kojoj se brokoli kuvao. Ručno ili u blenderu umutite jaja s brokolijem.
U posebnoj činiji izmešajte prezle, brašno, muskatni oraščić i vegetu, dodajte smesu od jaja i brokolija, i sve dobro sjedinite. Vodu u kojoj se kuvao brokoli vratite na vatru da provri, zatim smanjite temperaturu da polako vri. Rukama pravite knedlice, spuštajte ih u vodu i kuvajte samo minut. Izvadite knedlice rešetkastom kašikom. U svaki tanjir sipajte prethodno zagrejanu supu, pa dodajte knedlice.
Napomena: Ako želite da zadržite lepu zelenu boju brokolija, isperite ga hladnom vodom odmah posle kuvanja, da ga "preseče".